gastenboek
gastenboek

Hoe werken wij

In de omgang met onze baby's zorgen we ervoor dat elk kind naar eigen behoefte aandacht, verzorging en vertroeteling krijgt. Voor de baby's hebben we geen vaste dagindeling. Elk kind eet, slaapt en speelt volgens behoefte.
Bij de peuters wordt er naast de nodige vertroeteling, vooral veel aandacht besteed aan de uitdieping van de vaardigheden. Zo leren we op een speelse en ongedwongen manier eenvoudige dansjes aan. We starten regelmatig een nieuwe themawerking. Bijvoorbeeld "lente" in het voorjaar. We plukken bloemetjes in onze tuin, zaaien tuinkers in een eierschaal en maken scheur-, knip-, plak-en schilderwerkjes over jonge dieren.
Vaste dagpunten zijn de maaltijden, het dutje, het toiletbezoek of de zindelijkheidstraining. Peuters hebben een grote behoefte om op hun eigen manier te spelen met het speelgoed dat ze zelf hebben uitgezocht. Hieraan komen wij zeker tegemoet.

Dagelijks staan we dus voor de volgende taken :
*Het spelen van pedagogisch verantwoorde spelletjes met de kinderen en het begeleiden van het spel : liedjes zingen, eenvoudige dansjes leren, psycho-motorische bewegingsactiviteiten, schilderen, puzzelen, klimmen en klauteren, balspelletjes, verhaaltjes vertellen,... (met de nadruk op het geweldloze en langzaamaan sociale karakter van het spel).
*Het verzorgen van de kinderen, het vervangen van luiers, het stimuleren van de zindelijkheid (met de nadruk op zelfredzaamheid en hygiëne).
*Het bereiden van een aangepaste, verse kindervoeding en het voeden van de kinderen of begeleiden bij het eten (met de nadruk op de gezondheid en de goede eet- en tafelmanieren).
*Het begeleiden van de slaapmomenten (met de nadruk op de geborgenheid en de rustige sfeer).
*Het aanmoedigen, stimuleren, troosten, vertroetelen, aanhalen en begeleiden van de kinderen in al hun bezigheden (met bewustzijn van het verschil in eigenheid van de kinderen).